Niels hører sin racer gennem gearstangen

Ved det nyligt overståede CHGP så man biler i alle størrelser og former. En sikker publikumsfavorit er de små Morris Cooper, som sagtens kan blande sig i toppen af deres klasser, især i regnvejr.

En af kørerne er Niels Jørgen Sørensen. Til historisk race i klassen før 1971 er han dog mere kendt som Team Deaf Grimme Ælling. Niels er nemlig født døv, men det er ingen hindring for at køre racerløb. Niels havde, som altid, sin tegnsprogstolk med og vi kunne derfor interviewe ham om hans oplevelser.

F1Today: Niels, du har altid været døv. Hvordan begyndte din passion for motorsport, en sport hvor nogle vil mene at lyden er særdeles vigtig?

Niels Jørgen Sørensen: Jeg er vokset op på en gård, så der var traktorer og maskiner hele min barndom. Hvis min far ikke kunne finde mig, gik han over i laden til traktorerne, og så kunne han være sikker på, at jeg sad på traktorens sæde og legede, at jeg kørte bil.

Engang stjal jeg min fars bilnøgler og kørte markræs på vores marker. Jeg mistede kontrollen og drønede ind i vores ko-indhegning, så vores 40 køer måtte springe for livet. Min far blev meget vred, for nu skulle han reparere hele indhegningen.

F1Today: Hvorfor hedder dit team Grimme Ælling?

Niels Jørgen Sørensen: Jeg har altid følt mig lidt som den grimme ælling. Jeg er døv og folk har altid kigget skævt til os døve. Til daglig er jeg kontaktperson for døvblinde, indtil jeg går på pension næste år. Der er for nylig blevet opfundet et høre-implantat til små børn, og når de nybagte forældre får at vide, at deres barn er døv, bliver de mange gange presset af lægerne til at få apparatet.

Det er synd. Døveskolerne rundt omkring lukker på grund af faldende børnetal og der findes ikke en privatskole for døve i Danmark. Jeg ville åbne en hvis jeg havde pengene. Fordommene må vi dog stadig leve med…

F1Today: Hvornår stillede du op i din Morris Cooper fra 1970 første gang?

Niels Jørgen Sørensen: Jeg stillede op til Classic Race Aarhus i 2013, tre uger efter jeg havde købt bilen. I første heat blev jeg nr. syv og jeg var egentlig ret glad for den placering. Efter andet heat vidste jeg ikke hvad jeg var blevet, men folk kom hen til mig med tre strittende fingre, mens de råbte: ”Du er blevet nr. tre!” – Det kunne jeg selvfølgelig ikke høre…

F1Today: Hold da op! Men hvorfor lige den bil?

Niels Jørgen Sørensen: Hmm… (Holder hænderne op og trommer med fingrene.) Den er hurtig, fræk, cute og sjov.

F1Today: Hvad kunne du godt tænke der blev gjort for døve i Danmark?

Niels Jørgen Sørensen: Jeg talte med Stine Bjerre Jørgensen (som var til CHGP med TV2 Sport for at dække DTC, red.) Jeg sagde til hende ”DR tekster det meste af deres sport efterhånden. Det burde I også gøre.” Det kunne hun godt forstå og hun ville snakke med chefen.

Dronningen plejer at sige ’Gud bevare Danmark.’ Jeg vil gerne sige ’Gud bevare de døve, Danmark og hele Verden!’

F1Today: Her til sidst vil jeg gerne spørge hvordan du kan mærke eller ’høre’ din bil?

Niels Jørgen Sørensen: Den taler til mig. Gennem rystelser og vibrationer kan jeg mærke hele bilen. Jeg er kun afsted én gang om året, så CHGP er lidt som juleaften for mig. Jeg kunne rigtig godt tænke mig nogle flere sponsorer, så jeg kan komme ud og race og tale med nogle flere menneske om døves forhold.

Fra os på F1Today.dk ønsker vi Niels al held og lykke i jagten på sponsorer og takker ham fordi han tog sig tid til at tale med os.

Også bragt på F1Today.dk