OCR

OCR Perspektiv – Aflysninger af Spartan og Toughest

Coronapandemien har som så meget andet ramt OCR sporten hårdt. Mens vi i begyndelsen af året kunne glæde os over at Spartan ville komme til Danmark og Odense, blev mange slemt skuffede 14. juli, da Spartan annoncerede, at løbet i oktober 2020 er aflyst. Blot to dage efter fulgte endnu en ærgerlig besked, da Toughest aflyste alle OCR events i hele Skandinavien i 2020.

Aflysningerne fra de to store arrangører lægger sig i slipstrømmen på mange andre udsættelser og aflysninger i sporten og vidner om en sport i krise. Samtidig gik bølgerne højt i forskellige grupper og kommentarspor på Facebook, da nogle løbere føler sig snydt. Vi prøver i denne post at kigge lidt mere nuanceret på aflysningerne.

Spartan

I Spartan Race Denmarks erklæring fra 14. juli vedrørende deres aflysning lyder det blandt andet:

” En massedeltagelsesbegivenhed som Spartan Race Trifecta Weekend, vil ikke være mulig at afvikle i den kommende tid- og vi anerkender, at der er behov for ressourcer andre steder, hvor eksistentielle spørgsmål prioriteres til fordel for vores samfund… ”

Videre står der, at det er en ekstraordinær situation som påvirker sikkerheden ved afholdelse af et event af den størrelse.

Ifølge en e-mail sendt til løbere der har købt billet til Spartan Danmark, har man to muligheder: Man kan overføre billetten 1:1 til et Spartan Race i Vesteuropa i 2020 eller en 70/30 løsning til et Spartan løb i Danmark i 2021. 70/30 løsningen betyder, at 70 % af billettens værdi konverteres til en rabatkode der er bundet til den oprindelige køber mens 30 % konverteres til en rabatkode der ikke er bundet til oprindelig køber. Begge koder ved 70/30 er kun gyldige til Spartan Race i Danmark i 2021.

Mens andre events i Danmark, for eksempel Randers Harbour Challenge, har tilbudt overførelse af billet til 2021 uden yderligere administration, vælger Spartan at give løberne to muligheder. Spørgsmålet er bare hvor gode de muligheder i virkeligheden er. Mulighed ét kræver, at man kan rejse til pågældende lande i indeværende år, under forudsætning af at rejsevejledningerne fra Udenrigsministeriet tillader udrejse. Samtidig skal det land man vælger, tillade indrejse fra Danmark og truslen om hjemmekarantæne lurer. Som pandemien og dertilhørende regler har udviklet sig, vil de fleste nok tænke sig om to gange inden de bestiller en udlandsrejse.

Muligheden med to rabatkoder kan bruges til at overføre billetten til 2021, såfremt man kan deltage til den tid. Kan man ikke det, kan kun 30 % af billetten sælges videre og 70 % vil dermed gå tabt for den enkelte løber.

OCR
Toughest’ slogan

Toughest

I forhold til Toughest er situationen lidt mere mudret – og ikke på den gode måde. Toughest Copenhagen blev aflyst tidligere på sommeren med henvisning til den danske regerings forsamlingsforbud. I den forbindelse blev alle billetter til København overført til Toughest Malmö. Nu er alle Toughest events i 2020 så aflyst og de oprindelige billetter til Toughest Copenhagen kan overføres til Toughest Malmö 2021. Det forlyder nemlig, at Toughest ikke vender tilbage til Danmark i 2021. En billet til et løb i København i 2020 ser dermed ud til at blive til en billet til et løb i Malmø i 2021.

For både Spartan og Toughest står det klart, at de ikke vil refundere billetter til de aflyste events. Det er selvfølgelig rigtig ærgerligt, når man som løber gerne vil afsted og at man som forbruger ikke får det man har betalt for, i hvert fald ikke på det tidspunkt man troede. Udgangspunktet for handlen er de købs- og handelsbetingelser man har accepteret, da man købte billetten. En pandemi vil være opført som force majeure i betingelserne, hvis det overhovedet er nævnt. Føler man, at man er blevet snydt i henhold til købeloven, kan man klage til Center for klageløsning.

Perspektiv

Aflysningerne rejser dog en større problematik hvis man kigger på OCR som helhed. Helt forsimplet sælges billetterne til races på forhånd og de indtægter går så til at afholde løbet senere. I teorien burde der derfor ikke være noget galt i at udskyde afholdelsen af et race til et år efter, hvis man allerede har fået pengene i kassen. Virkeligheden er dog en lidt anden og det kommer Toughest ind på i deres statement fra 16. juli. Indtægter kan først bogføres når ydelsen (racet) er leveret, mens omkostningerne bogføres undervejs som pengene bruges. Derved ville Toughest, og andre arrangører, ende med et massivt underskud og konkurs kunne være eneste udvej. Derfor vælger arrangørerne det mindste af to onder; de holder på indtægterne nu og tilbyder deltagelse til fremtidige events.

I Toughests udmelding kommer de også med en tak til den danske regering for hjælpepakken til kulturlivet og sender samtidig en bredside afsted mod den svenske regering for ikke at have gjort det samme. Vi lægger politikken og de økonomiske betragtninger til side og konkluderer, at situationen med aflysningerne er rigtig ærgerlig, men hvis der også skal være OCR-races og events efter Corona, er dette måske den bedste løsning for alle involverede.

Til sidst slutter vi af med lidt positive OCR nyheder. Ifølge mailen fra Spartan vil der være to Spartan Races på dansk grund i 2021 og Toughest skriver, at de vil arrangere et digitalt event i løbet at 2020. Man kan følge med i kalenderen hos os her.

Kilder: Indlægget bygger på oplysninger fra Spartan Race Denmark og Toughest. Information om købeloven er hentet hos Forbruger Europa.

Leave Your Reply

Your email address will not be published.